PUNJAB JOBS

                        Important questions for MC exam and other Punjab Jobs

Note: Answers are marked in bold.

1. Which was the first country in the World to have enacted a legislation for providing for citizens`         RTI?


Ans: Sweden did so as far back as in December 1766.

2. The Universal Declaration of Human Rights recognises FOI as a part of Freedom of Expression, which is a Fundamental Human Right.
    a) Correct                                    b) False
 Ans : Correct

3. FoI / RTI laws are also referred to as "open-government laws" and "sunshine laws"
    a) Correct                                    b) False
 Ans : Correct

4. The first State to introduce the a law on RTI was

     a) Tamilnadu                     b) U.P                  c) Maharastra                 d) Gujarat

Correct. Tamil Nadu did so in April 1996

5. Which was the State in which local authorities started providing people access to certain information related to the `Public Distribution System` (PDS) even before the State Assembly introduced / passed an RTI Act?
      a) West Bengal                 b) Rajasthan         c) Madya Pradesh           d) Kerala

Answer: B. Madhya Pradesh: It happened in Madhya Pradesh in certain places like Bilaspur and Korba. This was before the State of Chhattisgarh was carved out of Madhya Pradesh in November 2000. The Madhya Pradesh Assembly passed the RTI Act in 2002

6. The `Right to Information Act, 2005` came into full force on
       a) 2nd October 2005         b) 12th October, 2005.   c) 5th Sept 2005     d) 25th August 2005

Answer: B. 12th October, 2005

7. How many schedules does the `RTI Act, 2005` have?
        a) 5                                 b) 10                      c) 2                            d) 8

Correct Answer: C

8. Indian citizens have the right to information because of
     a) Judgment of Supreme Court
     b) Implementation of International Laws by Indian Government
     c) All states adopted agree to implement the Act
     d) a law passed by the Parliament of India.

Correct Answer: D

9. Rules can be made by Appropriate Governments or Competent Authorities by notifying the rules:

a) in the Official Gazette

b) by publishing them on the website of the Appropriate Government.

c) by publishing them on the websites of Information Commissions - as applicable.

Answer: A.

10. For the PIO to disclose certain information, the Competent Authority should be satisfied that larger public interest warrants its disclosure. This information pertains to

a) commercial confidence.              b) trade secrets.                   c) intellectual property.

d) information available to a person in his fiduciary relationship  e) All of the above

Ans: e

11. How many TYPES of `Public Authorities` are there?

  a) Central Public Authorities       b) State Public Authorities.      c) Both

Ans: C

12. The time limit specified in the `RTI Act, 2005` for the Central / State Information Commissions to decide on complaints is

   a) 15 days                b) One Month           c) Two Months
   d) No such time limit has been specified.

Ans: D

13. How could a Public Information Officer receive applications?

a) Those submitted by a requester in hand. b) Those sent by an applicant by E-Mail.

c) Transferred by another Public Authority. d) Forwarded by an Assistant Public Information Officer.

e) All of them Ans: e

14. "Deemed refusal" under the `RTI Act, 2005` is: 

      failure on a PIO`s part to provide information within the specified time limits.

15. A first appeal against the decision of a PIO can be preferred by

a) An Applicant b) A person from within the Public Authority.

c) A person outside the Public Authority to whom the information pertains D. All

Ans: D

16. The First Appellate Authority should decide on first appeals

a) Within 30 days from the receipt of the first appeals.

b) In less number of days that the PIO concerned took to take a decision on the application.

c) Within 45 days from the date of receipt of the appeal, if the reasons are recorded.

Ans: A&C

17. While inquiring into a complaint, Information Commissions have the power to

a) Receive evidence on affidavit. b) Requisition record or copies thereof from any court or office.

c) Issue summons for examination of witnesses or documents. D. All of them

Ans: D

18. A Public Information Officer will be liable to be imposed a monetary penalty for

ai) refusal to receive an information application.

b) not providing information within specified time limits. c) destroying information.

D) All of them

Ans: D

19. Consider the following. A PIO:

a) Malafidely denies information. b) Obstructed furnishing information.

c) Knowingly gave incorrect, incomplete or misleading information. For which of these actions can he / she be penalized by an Information Commission.

D) All of these Ans: D

20. PIO should disclose information exempted in S. 8(1) if public interest in disclosure outweighs the harm to the protected interests.

  a) Yes               b) No                 c) None                d) Yes
 Ans : D

21. If a PIO reasonably severs non-exempted portions of a record from exempted portions, and partially provides information to an applicant, he / she has to

a) Give the name and designation of the person giving the decision. b) Reasons for the decision.

c) Details of fees the applicant may have to pay D) applicants rights for a review of the decision.

E) All of them
 Ans: E

22. The Second Schedule of the RTI Act, 2005 lists

A. the intelligence and security organizations established by the Central Government that are exempted from the purview of the `RTI Act, 2005

B. All Departmental information of Central and State

C. None
Ans: A


                  QUESTIONS RELATED TO TAX

1. Gross total income means- 
(A) Sum of heads of income 
(B) Total income after deducting deductions 
(C) Income on which tax calculated 
(D) none of these

2. Sum of various heads called- 
(A) Taxable income 
(B) Total income 
(C) Gross total income 
(D) Adjusted income

3. A person can earn income from- 
(A) One head 
(B) Two heads 
(C) Various heads 
(D) Any of above

4. The tax rate of long term capital gain is- 
(A) 10% 
(B) 15% 
(C) 20%
(D) 25%

 5. The income tax rate on STCG on shares sold through stock exchange is- 
(A) 10% 
(B) 15% 
(C) 20%
 (D) 25%

 6. Education cess is calculated on- 
(A) Total income 
(B) Tax on total income 
(C) Taxable income 
(D) Agricultural income

7. Rate of education cess on total income is- 
(A) 2% 
(B) 3% 
(C) 2.5% 
(D) 4%

 8. Minimum age for super senior citizen is- 
(A) 65 years 
(B) 70 years 
(C) 75 years
(D) 80 years

9.Interest on capital of a partner is allowed@- 
(A) 9% 
(B) 10% 
(C) 11% 
(D) 12%

10. Remuneration allowed to partners is- 
(A) Amount allowed u/s 40
(b) (B) Whole amount of deed 
(C) Up to 150000 
(D) No remuneration

 11.Rate of tax applicable on the total income of firm is- 
(A) 10% 
(B) 20% 
(C) 30% 
(D) 40%

12. Surcharge on tax on firm’s total income is- 
(A) Applicable 
(B) Not applicable 
(C) Applicable if total income crosses 1crore 
(D) Applicable if there is capital gain

 13.Interest is paid to partners u/s- 
(A) 40(a) 
(B) 40(b) 
(C) 40(c) 
(D) 40(d)

14. ”Tax planning is a moral way of tax saving, in it a tax payer reduce tax liability honestly and it’s along term process.” This definition is given by- 
(A) Prof. Coldar 
(B) Prof. Dalton 
(C) Alderson 
(D) Andrew

15.Nature of tax planning includes- 
(A) Legal 
(B) Moral 
(C) Honest effort 
(D) All of these

16.Object of tax planning is- 
(A) Avoidance of tax 
(B) Minimize of tax liability 
(C) Payment of tax at time
 (D) Differment of tax

 17. Due date for filing returns are- 
(A) 15 Sept. 
(B) 15 Dec. 
(C) 15 mar. 
(D) All of above

18. Advance tax will not be paid if tax payable after TDS is more than or equal to – 
(A) Rs.5000 
(B) Rs.10000 
(C) Rs.15000
 (D) Rs.20000

19. Liability of advance tax arises when- 
(A) Total income is more than exemption limit 
(B) Probable tax liability in the current year is 10000 or more 
(C) The Assessee leaves India 
(D) All of above

20. Return form related to individual & HUF not having business/profession income is- 
(A) ITR-1 
(B) ITR-2 
(C) ITR-3 
(D) ITR-4

21. Sec. related to self-assessment- 
(A) Sec.140 
(B) Sec.140 (A) 
(C) Sec.140 (B) 
(D) Sec.140(C)

 22. Which sec. deal with PAN- 
(A) 139A 
(B) 140A 
(C) 147A 
(D) 154A

23. If filing of return within assessment year is not done then penalty will be charged as- 
(A) Rs 1000 
(B) Rs 5000 
(C) Rs 2000
 (D) Rs 10000

 24. ITR-7 is related to-
(A) Individual assessee 
(B) firm 
(C) Company 
(D) Charitable institution


25. Due date for filing of return in case of company or firm- 
(A) 30 June 
(B) 31 July 
(C) 30 Sept. 
(D) 31 Dec.

26.Items are taxed at special rates- 
(A) Long-term capital gains 
(B) Short -term capital gains on shares 
(C) Lottery & horse race 
(D) All of above

No comments: